Economie: (Realitatea bihoreana)

Realitatea bihoreana
Luni 25.06.2018
  Home
  Editorial
  Actualitate
  Economie
  Politica
  Sport
  Agenda
  Starea vremii
  Horoscop
  Arhiva
  Contact

  MEMBRI  
Cont
Parola
Inregistrare 
am uitat parola
Economie
Speculantii, plosnitele din piete "Baietii destepti" cumpara de la supermaketuri si vand in piete la preturi mult mai mari
Oradea are, de cativa ani, fara ca acest lucru sa fie si adevarat, producatori de avocado, portocale, ananas, lamai si banane, semn ca agricultura bihoreana a intrat de mult in Europa. "Producatorii de fructe exotice" isi fac veacul in toate pietele Oradiei si in judet, unde isi vand nestingheriti produsele de "cultura proprie". In realitate avem... citeste
Faliment si saracie Masurile anti-criza luate de Guvern sunt frectie la picior de lemn
Perioada dificila pe care o traverseaza atat persoanele fizice cat si mediul de afaceri fac de la o luna la alta incasarile la bugetul de stat sa fie mai reduse. Conform datelor Ministerului de Finante, in primul trimestru al anului, sumele atrase la pusculita statului au fost mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut. In nenumarate... citeste
Economie
Autor : Florin Alexandru


Dezvoltarea bursei de la Sibiu a oferit un plus de valoare pietei de capital prin diversificarea ofertei de produse si prin libertatea de miscare pe care instrumentele derivate o confera investitorilor.
"Tranzactionarea instrumentelor derivate difera insa substantial de cea a instrumentelor clasice pe piata spot (actiuni, obligatiuni sau alte valori mobiliare), afirma Darius Cipariu, director general adjunct al bursei sibiene.
Prin insasi constructia lor, derivatele beneficiaza de un efect de amplificare a castigurilor si a pierderilor (leverage). Spre exemplu, cu aceeasi suma de bani cu care se cumpara 1.000 de actiuni la BVB, pe piata futures se achizitioneaza echivalentul a 5.000 de actiuni sau chiar mai mult.
De asemenea, la Sibiu se poate incepe tranzactionarea direct de pe pozitie de vanzare, sansele investitorilor de a realiza profit fiind aceleasi, indiferent de directia de evolutie a pretului.
De asemenea, comisioanele de tranzactionare sunt mult mai mici decat pe piata spot, fapt care confera o mai mare lejeritate in deschiderea si inchiderea pozitiilor, in special in cazul tranzactiilor intra-day".
Cipariu atrage atentia ca "tranzactionarea instrumentelor derivate poate sa nu fie potrivita pentru toti investitorii.
Se pot pierde sume substantiale de bani in perioade foarte scurte de timp. Sumele pierdute sunt potential nelimitate si pot depasi depozitul initial plasat in contul de tranzactionare deschis la SSIF.
Acest fapt se datoreaza in principal efectului de levier care permite, prin intermediul unei sume mici de bani, accesul la active suport cu valoare de cateva ori mai mare.
Daca o persoana considera ca nu este compatibila cu acest profil ridicat de risc, este de preferat sa nu angajeze operatiuni cu derivate. De asemenea, tranzactionarea pe piata futures se poate solda cu pierderi care pot fi mai mari decat suma depusa initial in contul de marja.
Drept urmare, investitorii nu ar trebui sa plaseze pe aceasta piata bani pe care nu si-ar permite sa-i piarda".
In cursul anului trecut s-a remarcat o crestere substantiala a operatiunilor intra-day, care presupun riscuri speciale.
La fel ca in cazul oricarui produs financiar, persoanele care cauta sa cumpere si sa vanda acelasi instrument derivat in cursul unei zile pentru a profita de miscarile de pret se supun unor riscuri speciale incluzand comisioane substantiale, expunerea la efectul de levier si concurenta cu traderi experimentati. Daca pe termen foarte scurt se poate specula pe cantitati mari de contracte, in schimb mentinerea in pierdere a unor pozitii largi o perioada mai lunga de timp poate goli rapid contul investitorului.
Plasarea ordinelor de genul "stop-loss" sau "stop-limit" nu vor limita neaparat pierderile la suma propusa. Este posibil ca anumite conditii ale pietei sa faca imposibila executarea ordinului sau atingerea pretului stop.
Mai multe informatii puteti obtine pe www.sibex.ro.

n Decebal N. Todarita, purtator de cuvant Sibex


Data adaugarii: Joi 19.03.2009
ALTE ARTICOLE DIN ACEASTA CATEGORIE
(Joi 26.03.2009)
Miel de import pe masa bihorenilor (Joi 26.03.2009)
Fara licitatie pana la pragul de 15.000 de euro (Miercuri 25.03.2009)
Masura anticriza pentru somajul tehnic (Miercuri 25.03.2009)
Fiscul revizuieste procedurile de rambursare a TVA (Luni 23.03.2009)
Datoriile firmelor la buget, reesalonate? (Luni 23.03.2009)
(Joi 19.03.2009)
(Joi 19.03.2009)
(Joi 19.03.2009)
Examen de admitere in magistratura (Joi 19.03.2009)
Peste 51 de milioane de lei pentru SAPARD (Miercuri 18.03.2009)
Cele mai ieftine masini pentru "Rabla" (Miercuri 18.03.2009)
(Miercuri 18.03.2009)
Pe-o mana cu suedezii (Marti 17.03.2009)
Agricultura revinein sistem asociativ (Marti 17.03.2009)
Pagini :  Pagina precedenta  1  2   3  4  5  6  7  8  9  10   Urmatoarea pagina 
Realitatea Romaneasca


© 2001 - 2018 Realitatea Bihoreana. Toate drepturile rezervate.contact


abonamente | redactia | termeni si conditii | confidentialitate | copyright | suport tehnic
Valid HTML 4.0 Transitional
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro