Economie: Redresarea economica depinde de absorbtia fondurilor UE (Realitatea bihoreana)

Realitatea bihoreana
Sambata 21.07.2018
  Home
  Editorial
  Actualitate
  Economie
  Politica
  Sport
  Agenda
  Starea vremii
  Horoscop
  Arhiva
  Contact

  MEMBRI  
Cont
Parola
Inregistrare 
am uitat parola
Economie
Speculantii, plosnitele din piete "Baietii destepti" cumpara de la supermaketuri si vand in piete la preturi mult mai mari
Oradea are, de cativa ani, fara ca acest lucru sa fie si adevarat, producatori de avocado, portocale, ananas, lamai si banane, semn ca agricultura bihoreana a intrat de mult in Europa. "Producatorii de fructe exotice" isi fac veacul in toate pietele Oradiei si in judet, unde isi vand nestingheriti produsele de "cultura proprie". In realitate avem... citeste
Faliment si saracie Masurile anti-criza luate de Guvern sunt frectie la picior de lemn
Perioada dificila pe care o traverseaza atat persoanele fizice cat si mediul de afaceri fac de la o luna la alta incasarile la bugetul de stat sa fie mai reduse. Conform datelor Ministerului de Finante, in primul trimestru al anului, sumele atrase la pusculita statului au fost mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut. In nenumarate... citeste
Economie
Redresarea economica depinde de absorbtia fondurilor UE
Autor : Florin Alexandru


Redresarea economica si realizarea de noi locuri de munca dupa ce s-a declansat disponibilizarile anuntate deja de companii, depinde de sprijinul financiar masiv alocat tarii noastre de catre UE. Se stie ca 19,7 miliarde euro sunt destinati cresterii competitivitatii firmelor si economiei romanesti, dezvoltarii infrastructurii de transport, imbunatatirii mediului, dezvoltarii regionale si a resurselor umane, iar 12,5 miliarde euro pentru agricultura si dezvoltare rurala.
Anul trecut a adus absorbtia a 176 de milioane de euro, adica 6%, din cele 3,1 miliarde de euro fonduri structurale alocate Romaniei in anii 2007-2008. Ghidurile stufoase, criteriile subiective de evaluare au dus la blocaje si tergiversari inutile in evaluarea dosarelor si derularea proiectelor. De pilda, semnarea, datarea si stampilarea fiecarei pagini la depunerea dosarelor cu sute de file este o inventie autohtona. Interpretarile procedurilor interne sunt diferite de la un judet la altul sau de la o regiune la alta. De multe ori, procedurile interne ale APDRP nu corespund cu ghidul solicitantului, ceea ce duce la respingerea dosarului. Nu pe fond, ci pe forma. Nu de putine ori, chiar avizele comisiilor nationale si autorizatiile de constructie sunt discretionare.
In conditiile actuale, cofinantarea proiectelor si scrisorile de garantie bancara dau cosmaruri si mai mari beneficiarilor, fie ei publici sau privati. Zonele periurbane sunt excluse din Programul National de Dezvoltare Rurala. Programul "Tineri Fermieri" e inca o utopie, asezata bine doar pe hartie. Lipsesc proiectele pentru reintoarcerea emigrantilor romani in zonele rurale, precum si cele pentru campusurile scolare si sportive. Clinicile si spitalele private nu au acces la fondurile europene, iar autoritatile publice locale nu depun proiecte pe sanatate pentru ca suma de 1 milion de euro e prea mica pentru renovarea sau dotarea spitalelor. Pentru proiecte majore de maximum 25 de milioane de euro se cere asocierea intre trei si patru judete. Autoritatile publice locale nu pot depune proiecte pentru axele legate de gestiunea deseurilor si a calamitatilor naturale din POS Mediu. Or, acestea au o importanta majora tocmai pentru ele. Riscam astfel sa nu respectam angajamentele fata de UE in ceea ce priveste inchiderea gropilor de gunoi. La ora actuala, Apele Romane sunt singurii solicitanti pe axa legata de calamitatile naturale. Insa, din 2007, nu au pregatit proiecte in materie si nu au deschis nici acum aceasta axa.

Masuri concrete pentru imbunatatirea absorbtiei
Romania va plati Comisiei Europene penalitati de 8,4 milioane de euro din banii statului pentru intarzierea platilor la hectar acordate fermierilor. Cele mai mari penalitati, de circa 30 de milioane de euro, sunt cauzate de nefolosirea fondurilor alocate prin Programul Operational de Pescuit. Pentru imbunatatirea radicala a absorbtiei fondurilor europene, s-au luat urmatoarele decizii concrete: in buget a fost stabilita ca prioritate alocarea resurselor necesare cofinantarii investitiilor care se realizeaza cu finantare din fondurile europene (in acest sens, cota maxima de prefinantare a crescut de la 15 la 20% din valoarea proiectului. Prefinantarea se acorda si beneficiarilor care intra sub incidenta ajutorului de stat, de pana la 35% din valoarea grantului); pentru beneficiarii privati s-a introdus optiunea de deschidere a conturilor de proiect si la banci comerciale; TVA este rambursabila dupa fiecare factura; au fost simplificate conditiile de depunere a dosarelor. De asemenea, s-a renuntat la solicitarea unor documente la momentul depunerii proiectului, prin inlocuirea lor cu declaratii pe propria raspundere a solicitantului, cu obligatia prezentarii respectivelor documente in etapa de contractare. La depunerea cererii de finantare, acum, se accepta si copii certificate de beneficiar (copie "conform cu originalul") in loc de copii legalizate. Copiile legalizate urmeaza a fi cerute doar la semnarea contractelor de finantare. S-a renuntat la solicitarea depunerii unui "Rezumat al proiectului", in conditiile in care informatiile respective trebuie oricum prezentate de solicitant in formularul cererii de finantare. Ghidurile solicitantilor au fost revizitate si prezinta mai clar documentele ce trebuie prezentate de solicitanti in faza de contractare. Pentru noile proiecte de investitii ale IMM avizele solicitate vor fi 9, in loc de 18 ca pana acum. Durata de organizare a unei licitatii a scazut de la 87 la 30 de zile.
Achizitiile publice trebuie sa se deruleze in cuantum valoric de minimum 20% electronic, fata de 2,2% cat reprezentau achizitiile online in anul 2008. Nerespectarea acestei conditii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 35.000 de lei. Abuzurile se vor diminua, iar pretul corect isi va face din ce in ce mai mult loc.
Nu in ultimul rand, a fost creat Comitetul interministerial pentru absorbtia fondurilor europene, sub coordonarea directa a prim-ministrului. Sunt in curs de punere in aplicare si a unor masuri care vizeaza finantarea economiei si cresterea lichiditatii prin: adoptarea legislatiei privind parteneriatul public-privat in vederea cresterii dinamicii investitiilor private in infrastructura; capitalizarea CEC Bank si a Eximbank; compensarea TVA de recuperat cu TVA de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat si in lunile ulterioare lunii in care s-a depus cererea de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile.
Data adaugarii: Miercuri 22.04.2009
ALTE ARTICOLE DIN ACEASTA CATEGORIE
Bancile au taiat din dobanzile la credite (Vineri 26.06.2009)
(Vineri 26.06.2009)
(Vineri 05.06.2009)
Redeventa pentru taximetristi (Miercuri 03.06.2009)
Numiri noi la directia Agricola si OJCA (Miercuri 03.06.2009)
Garantarea a 90% din valoarea creditului (Vineri 15.05.2009)
Noi reglementari privind biletul la ordin (Vineri 15.05.2009)
Tarife mai mici pentru terasele sezoniere (Luni 11.05.2009)
"Pastorul" vine in sprijinul crescatorilor de oi si capre (Luni 11.05.2009)
Legea disciplinei a accelerat blocajul (Marti 05.05.2009)
(Marti 05.05.2009)
Inactive pentru nedepunerea declaratiilor (Marti 28.04.2009)
Cuzman si Ciorcila castiga alegerile la SIF1 (Marti 28.04.2009)
Fructe gratuite in scoli (Miercuri 22.04.2009)
Redresarea economica depinde de absorbtia fondurilor UE (Miercuri 22.04.2009)
Pagini :  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10   Urmatoarea pagina 
Realitatea Romaneasca


© 2001 - 2018 Realitatea Bihoreana. Toate drepturile rezervate.contact


abonamente | redactia | termeni si conditii | confidentialitate | copyright | suport tehnic
Valid HTML 4.0 Transitional
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro