Economie: (Realitatea bihoreana)

Realitatea bihoreana
Luni 16.07.2018
  Home
  Editorial
  Actualitate
  Economie
  Politica
  Sport
  Agenda
  Starea vremii
  Horoscop
  Arhiva
  Contact

  MEMBRI  
Cont
Parola
Inregistrare 
am uitat parola
Economie
Speculantii, plosnitele din piete "Baietii destepti" cumpara de la supermaketuri si vand in piete la preturi mult mai mari
Oradea are, de cativa ani, fara ca acest lucru sa fie si adevarat, producatori de avocado, portocale, ananas, lamai si banane, semn ca agricultura bihoreana a intrat de mult in Europa. "Producatorii de fructe exotice" isi fac veacul in toate pietele Oradiei si in judet, unde isi vand nestingheriti produsele de "cultura proprie". In realitate avem... citeste
Faliment si saracie Masurile anti-criza luate de Guvern sunt frectie la picior de lemn
Perioada dificila pe care o traverseaza atat persoanele fizice cat si mediul de afaceri fac de la o luna la alta incasarile la bugetul de stat sa fie mai reduse. Conform datelor Ministerului de Finante, in primul trimestru al anului, sumele atrase la pusculita statului au fost mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut. In nenumarate... citeste
Economie

Autor : Florin Alexandru


Oradea are, de cativa ani, fara ca acest lucru sa fie si adevarat, producatori de avocado, portocale, ananas, lamai si banane, semn ca agricultura bihoreana a intrat de mult in Europa. "Producatorii de fructe exotice" isi fac veacul in toate pietele Oradiei si in judet, unde isi vand nestingheriti produsele de "cultura proprie". In realitate avem de-a face cu speculanti si nu cu producatori. Toata lumea stie dar nimeni nu face nimic.
Speculantii din pietele Oradiei vand lunar atatea legume cat productia fostelor sere din Oradea pe un sezon. Si asta in conditiile in care pe certificatul lor de producator este mentionata suprafata, de acum standard, de un 0,5 sau un hectar. In toate, absolut toate pietele municipiului si judetului, intermediarii, speculantii adica, plosnitele comertului agricol, asa cum au fost botezati de adevaratii producatori, ii impiedica pe acestia sa-si vanda produsele direct la taraba. Taranii se vad nevoiti sa-si vanda marfa bisnitarilor agricoli. La preturi ridicole. Putini sunt cei care, stransi undeva la o margine de piata sau la marginile intersectiilor, incearca sa-si vanda marfa direct din portbagaj, la un pret mai bun.
Toata marfa cumparata la pret de nimic de la tarani este transferata pe tarabele din piete unde, evident, apare cu alt pret. Cel stabilit de speculanti. In mod paradoxal insa acestia din urma au informatori peste tot, la Politie, la organele de control si, cu un sfert de ora inaintea controalelor, pietele se golesc si mai mult de jumatate din tarabe raman goale. Speculantii sunt anuntati si fug. Mai ales cei care comercializeaza tigarete ilegal, cei care au marfa mai multa decat au declarat. Majoritatea controalelor matinale ale autoritatilor nu au dat rezultatele scontate, ci au fost aplicate amenzi nesemnificative comparativ cu castigurile "baietilor destepti".
Producatorii agricoli din jurul Oradiei au devenit o vaca de muls pentru sute de speculanti. Zeci de agenti economici sau simple persoane fizice paraziteaza pe spatele bietilor producatori. Dupa ce lucreaza un an intreg in conditii deloc de invidiat, taranii se vad nevoiti, in unele cazuri chiar constransi, sa isi vanda produsele la preturi derizorii. Toti smecherii detin, culmea, certificate de producatori, obtinute prin cardasie cu primarii localitatilor. Mai nou, ei vand fructe exotice de parca ar fi producatori. Cum acestea nu sunt in productie, le achizitioneaza de la angrourile din Oradea, dupa care pun un pret dublu pe ele si le vand in piete. Condamnabil este si faptul ca, sub nasul autoritatilor, speculantii "producatori" afiseaza cu nesimtire ca ceea ce vand este produs romanesc. Ei spun clientilor naivi ca rosiile sunt autohtone cand ele vin din Turcia, ca sacii de cartofi sunt de la Valea lui Mihai cand sunt adusi din Polonia sau din Germania la preturi relativ mici.
Institutiile care ar trebui sa ii protejeze pe producatorii agricoli dau dovada de o indiferenta crasa. In ultimii 10 ani, sute de persoane s-au imbogatit pe spatele taranului roman, singurii perdanti fiind chiar producatorii agricoli. Majoritatea taranilor prefera sa nu se mai deplaseze in piete din cauza costurilor de transport, si acceptand resemnati jocul speculantilor le vand marfa direct din curte.


Amenzi mari pe care nu le aplica nimeni

HG 661/2001 este actul normativ care reglementeaza legislatia privind acordarea certificatului de producator agricol si aplica sanctiuni primarilor care il acorda ilegal si sefilor de piete care lasa speculantii sa comercializeze produse fara respectarea conditiilor impuse. Certificatul are formular tipizat si se elibereaza de catre primari. Prin urmare, primarii si secretarii unitatilor administrativ-teritoriale raspund de corecta intocmire si eliberare a acestora. Solicitarea producatorului trebuie verificata cu privire la detinerea suprafetelor si cu produsele comercializate, atat prin cercetarea registrului agricol cat si pe teren. Verificarea trebuie sa stabileasca existenta produselor, estimarea productiilor si a cantitatilor destinate comercializarii.
Potrivit legii, accesul producatorilor in piete se face numai in baza certificatului de producator in original sau in copie. Administratorii pietelor sunt obligati sa inscrie in Registrul de Evidenta special infiintat, datele de identificare a persoanelor fizice si juridice care au inchiriat locul de vanzare, cantitatea estimata a fi comercializata. Eliberarea de catre primari a unor certificate care nu corespuns HG se sanctioneaza cu amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei; vanzarea fara certificat in piete atrage sanctiuni asupra sefilor de piete cu sume cuprinse intre 500 si 2.500 de lei, iar la producator i se interzice sa mai comercializeze. De asemenea, necompletarea in Registru de catre sefii de piete se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 500 si 2.500 de lei. Asa spune legea, in realitate lucrurile nu stau asa. Legea nu este respectata de nimeni. In piete este haos, speculantii fac ce vor sub ochii celor care ar trebui sa ia atitudine.

Plosnitele au ales sa fie "producatori" pentru a nu plati taxe si impozite

Nicolae Hodisan, director coordonator adjunct in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bihor si seful Inspectiei de Stat in Agricultura, ne-a declarat ca la verificarile pe care le-a efectuat in pietele din Oradea si din judet a constatat ca exista o intelegere intre sefii de piete si comercianti. De asemenea, se stie ca majoritatea, circa 90% din cei care fac comert agricol in piete, au obtinut certificate de producatori insa nu fac agricultura. "Intrucat fiecare are certificat de producator noi nu putem dovedi ca avem de-a face cu speculanti. Primariile sunt cele care le ofera certificate, ele trebuie sa raspunda si sa verifice. Nu de putine ori sefii de piata uita sa-i treaca in registru pe comercianti sau cantitatea reala comercializata, fapt care ne ingreuneaza noua activitatea de control. Ca certificatul este sau nu legal emis asta nu mai este problema noastra. Potrivit legii nu noi putem da sanctiuni ci imputernicitii prefectului sau ai presedintelui Consiliului Judetean si primariile impreuna cu Politia. Am constatat insa ca pentru a evita plata taxelor si impozitelor, in special TVA, comerciantii din piete au ales statutul de producator, convinsi fiind ca este mai ieftin sa obtii un certificat de producator decat sa-si plateasca taxele ca SRL sau PFA. Ca producatori platesc numai potrivit normelor de venit in care sunt incadrati. Potrivit legii, comertul in piete cu legume si fructe ar trebui sa se desfasoare in conditii speciale de temperatura, in spatii inchise si controlabile. La noi asa ceva nu este posibil. De aceea tragem un semnal de alarma mai ales catre primarii pentru ca, in parteneriat public-privat, sa gaseasca agenti economici pentru a asigura conditii optime pentru comertul agricol in piete" a precizat reprezentantul DADR.
Cert este ca, la ora actuala, indivizi care au pus mana nu stiu cum pe certificate de producatori cumpara produse de la supermaketuri la preturi mai mici si le vand in piete cu adaos comercial destul de mare. Aceasta practica este amendabila potrivit legii cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Cine insa aplica aceste amenzi? Unde sunt imputernicitii prefectului si ai presedintelui CJ, unde este Politia si de ce speculantii sunt protejati? Tot legea spune ca ar trebuie sa existe pe toate produsele etichete pe care sa fie scris: denumirea producatorului; originea produselor si grupa de calitate. Nici aceste cerinte nu sunt respectate. Daca s-ar aplica amenzile prevazute cu siguranta ca bugetul local s-ar alege cu ceva bani.Data adaugarii: Vineri 26.06.2009
ALTE ARTICOLE DIN ACEASTA CATEGORIE
Bancile au taiat din dobanzile la credite (Vineri 26.06.2009)
(Vineri 26.06.2009)
(Vineri 05.06.2009)
Redeventa pentru taximetristi (Miercuri 03.06.2009)
Numiri noi la directia Agricola si OJCA (Miercuri 03.06.2009)
Garantarea a 90% din valoarea creditului (Vineri 15.05.2009)
Noi reglementari privind biletul la ordin (Vineri 15.05.2009)
Tarife mai mici pentru terasele sezoniere (Luni 11.05.2009)
"Pastorul" vine in sprijinul crescatorilor de oi si capre (Luni 11.05.2009)
Legea disciplinei a accelerat blocajul (Marti 05.05.2009)
(Marti 05.05.2009)
Inactive pentru nedepunerea declaratiilor (Marti 28.04.2009)
Cuzman si Ciorcila castiga alegerile la SIF1 (Marti 28.04.2009)
Fructe gratuite in scoli (Miercuri 22.04.2009)
Redresarea economica depinde de absorbtia fondurilor UE (Miercuri 22.04.2009)
Pagini :  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10   Urmatoarea pagina 
Realitatea Romaneasca


© 2001 - 2018 Realitatea Bihoreana. Toate drepturile rezervate.contact


abonamente | redactia | termeni si conditii | confidentialitate | copyright | suport tehnic
Valid HTML 4.0 Transitional
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro