Economie: Bancile au taiat din dobanzile la credite (Realitatea bihoreana)

Realitatea bihoreana
Marti 17.07.2018
  Home
  Editorial
  Actualitate
  Economie
  Politica
  Sport
  Agenda
  Starea vremii
  Horoscop
  Arhiva
  Contact

  MEMBRI  
Cont
Parola
Inregistrare 
am uitat parola
Economie
Speculantii, plosnitele din piete "Baietii destepti" cumpara de la supermaketuri si vand in piete la preturi mult mai mari
Oradea are, de cativa ani, fara ca acest lucru sa fie si adevarat, producatori de avocado, portocale, ananas, lamai si banane, semn ca agricultura bihoreana a intrat de mult in Europa. "Producatorii de fructe exotice" isi fac veacul in toate pietele Oradiei si in judet, unde isi vand nestingheriti produsele de "cultura proprie". In realitate avem... citeste
Faliment si saracie Masurile anti-criza luate de Guvern sunt frectie la picior de lemn
Perioada dificila pe care o traverseaza atat persoanele fizice cat si mediul de afaceri fac de la o luna la alta incasarile la bugetul de stat sa fie mai reduse. Conform datelor Ministerului de Finante, in primul trimestru al anului, sumele atrase la pusculita statului au fost mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut. In nenumarate... citeste
Economie
Bancile au taiat din dobanzile la credite
Autor : Florin Alexandru


Bancile comerciale sunt gata sa taie din dobanzile la credite si depozite, in cazul BCR, o decizie in acest sens urmand sa fie luata cel mai devreme la sfarsitul acestei luni. BCR si celelalte banci comerciale insa, ca de altfel si agentii economici, asteapta un semn de la BNR pentru a scadea dobanda de referinta cu cel putin 1%. Numai asa s-au putea vorbi despre un inceputl de relansare a creditarii.
Daca, pana in aprilie, pe piata bancara se ducea o lupta pentru atragerea economiilor cu randamente uriase, duble sau aproape triple fata de rata inflatiei, bancherii se intrec acum la taierea din randamentele oferite la depozite, reducerea fiind de maximum 2%. ING Bank Romania si-a revizuit deja prognoza pentru inflatia la finalul lui 2009 la 6,3% de la 7,1%. BNR ar trebui cobori dobanda de politica monetara pana la 7,25% la finalul acestui an, de la 9,5% in prezent, considera reprezentantii sistemului bancar cu care am vorbit.
Acestia ne-au spus ca la nivelul pietei, mai exista loc pentru reducerea dobanzilor. La lei, dobinzile ar trebui sa scada pana la 11-12%. Banca Transilvania a fost una dintre primele institutii care au inceput reducerea dobanzilor la depozite. Deocamdata, nu mai avem in plan noi reduceri ale dobanzilor la depozite. In cursa de taiere a dobanzilor au intrat BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank, OTP Bank, Procredit Bank, precum si alte institutii de credit.
Pana in mai populatia isi plasa economiile la randamente de peste 16%, cazurile in care bancile mai ofera randamente peste 13% sunt acum rarisime. In piata, dobanzile variabile la depozitele in lei au coborat si la 7,5% pe an pentru cele cu scadenta la o luna, chiar in cazul liderului de piata. BCR de exemplu nu mai este dispusa sa sustina dobanzi la depozite la nivelul celor din ultimele doua-trei luni, adica de peste 14%, fiind interesata sa remunereze mai mult dobanzile pe termene mai lungi. Bancherii care asteapta inca miscarile pe dobanzi din piata spun ca bancile care nu au inregistrat rezultate satisfacatoare in primul trimestru vor ajusta primele dobanzile la depozite, intrucat implica niste costuri ridicate. Aproape o treime dintre banci au ajustat in jos dobanzile la depozitele in lei, dupa decizia BNR, de la inceputul lunii mai, de a reduce dobanda-cheie cu 0,5 puncte procentuale.
BRD a scazut dintr-o data dobanzile la depozitele in lei cu pana la 1,75 puncte procentuale, asezandu-le pe palierul de 11%-12% pe an, in timp ce Banca Transilvania a preferat politica pasilor marunti, efectuand patru reduceri pe parcursul a doua luni. Jucatorul ofera in prezent o dobanda de 12,25% pentru depozitele in lei cu scadenta la o luna si de 12,75% pentru cele cu scadenta la 12 luni. La Alpha Bank decizia de a taia 0,5 puncte procentuale din dobanzile la depozitele in lei si intre 0,25 si 0,5 puncte procentuale la depozite in euro a fost anuntata la inceputul lunii, in conditiile in care institutia de credit a mai taiat si in prima parte a lunii mai tot cam atat din dobanzi. Millennium Bank, o banca de talie mica vrea sa taie 0,5 puncte procentuale din dobanda depozitului la trei luni in lei, care va fi ajustata la 15%. La Millennium Bank, dobanzile anuale variaza intre 13% si 15% pentru depozitele la termen in lei.
CEC Bank, controlat de stat, a intrat in randul bancilor care au taiat din dobanzile practicate la depozite. La depozitele in moneda nationala, CEC Bank a redus dobanzile cu 0,25 pana la 0,5 puncte procentuale. ING Bank a redus, recent, dobanda fixa pentru ING Depozit, la 12,25% pentru depozitele in lei cu scadenta la o luna si trei luni. Pentru depozitele pe 12 luni, dobanda a ajuns la 10,25% pe an.
Cu exceptia creditelor cu dobanda indexata in functie de dobanda de baza, fie pe lei, fie pe euro, la care s-au sesizat reduceri consistente odata cu diminuarea ROBOR (sub 11% pe 12 luni) si EURIBOR, decizia de taiere a dobanzilor treneaza inca in anumite cazuri.
Data adaugarii: Vineri 26.06.2009
ALTE ARTICOLE DIN ACEASTA CATEGORIE
Bancile au taiat din dobanzile la credite (Vineri 26.06.2009)
(Vineri 26.06.2009)
(Vineri 05.06.2009)
Redeventa pentru taximetristi (Miercuri 03.06.2009)
Numiri noi la directia Agricola si OJCA (Miercuri 03.06.2009)
Garantarea a 90% din valoarea creditului (Vineri 15.05.2009)
Noi reglementari privind biletul la ordin (Vineri 15.05.2009)
Tarife mai mici pentru terasele sezoniere (Luni 11.05.2009)
"Pastorul" vine in sprijinul crescatorilor de oi si capre (Luni 11.05.2009)
Legea disciplinei a accelerat blocajul (Marti 05.05.2009)
(Marti 05.05.2009)
Inactive pentru nedepunerea declaratiilor (Marti 28.04.2009)
Cuzman si Ciorcila castiga alegerile la SIF1 (Marti 28.04.2009)
Fructe gratuite in scoli (Miercuri 22.04.2009)
Redresarea economica depinde de absorbtia fondurilor UE (Miercuri 22.04.2009)
Pagini :  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10   Urmatoarea pagina 
Realitatea Romaneasca


© 2001 - 2018 Realitatea Bihoreana. Toate drepturile rezervate.contact


abonamente | redactia | termeni si conditii | confidentialitate | copyright | suport tehnic
Valid HTML 4.0 Transitional
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro