Actualitate: Minerit de fami(g)lie (Realitatea bihoreana)

Realitatea bihoreana
Joi 24.05.2018
  Home
  Editorial
  Actualitate
  Economie
  Politica
  Sport
  Agenda
  Starea vremii
  Horoscop
  Arhiva
  Contact

  MEMBRI  
Cont
Parola
Inregistrare 
am uitat parola
Actualitate
A invins sistemul
A invins sistemul
Pentru cei mai multi oameni viata este si o sansa de a creste un suflet. Ce poate face insa un om obisnuit cand afla ca nou-nascutul sau sufera de o boala rara care duce la retard psihic? Ce poate face un parinte cand sistemul de sanatate nici macar nu ii da o sansa sa descopere la timp boala si ii condamna copilul inca de la nastere? Unii se dau... citeste
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Moda consilierilor personali i-a prins pe mai toti alesii din Bihor. Cu toate ca veniturile institutiilor bugetare sunt mai mici decat cele din 2008, edilii nu renunta la consilieri. Acelasi lucru este valabil si la prefecturi si consilii judetene.


Un singur ordin, cel putin doua interpretari. In timp ce presedintele Consiliului Judetean,... citeste
Actualitate
Minerit de fami(g)lie
Minerit de fami(g)lie
Autor : Realitatea Bihoreana


Deschiderea exploatarii zacamantului de la Budureasa pare sa fie o "afacere de familie" a primariei locale. O parte dintre locuitorii comunei sunt nemultumiti de deschiderea exploatarii de calcar si brucit si il acuza pe primar si consilierii locali ca ar face jocurile controversatului Sorin-Ovidiu Vantu, "eminenta cenusie" din spatele intregii afaceri.
Controversa din jurul afacerii cu mina de calcar si brucit de la Budureasa revine in actualitate. Un grup de localnici sustine ca afacerea de la Budureasa ar aduce beneficii doar unora, in timp ce satenii nu ar avea decat de pierdut. Oamenii sunt nemultumiti de faptul ca bossul Petromservice, Liviu Luca si omul de afaceri Sorin-Ovidiu Vantu vor sa exploateze zacamantul de calcar si de brucit in valoare de cateva miliarde de euro doar in folosul lor.
Afacerea de casa a primariei
Intr-o scrisoare mai multi localnici s-au plans de faptul ca oamenii de afaceri au facut presiuni asupra consilierilor sa aprobe un anumit pret pentru concesionarea terenului.
"Indraznesc sa va aduc la cunostinta faptul ca 70% dintre locuitorii din Budureasa NU doresc deschiderea minei. In Primaria noastra astazi au stabilit un pret in sedinta de consiliu, in ziua urmatoare au fost sunati anumiti consilieri sa se discute micsorarea sumei pe metru patrat. Apoi au fost chemati din nou cu totii, intrucat domnii cu mina nu doreau un pret asa mare sa-l dea la Primarie, ci mai bine o anumita diferenta sa intre in buzunarul altora (...)."
In scrisoare se mai sustine ca la exploatare vor fi angajate doar rude ale consilierilor locali, ale primarului si angajatilor primariei. "Nu dorim mina la Budureasa, nu suntem muritori de foame. (...) De ce nu s-a facut un referendum la nivel de primarie? Oricum va fi un impact social. De ce toata lumea ne minte? Dorim liniste si pace. Dorim sa traim linistiti in oaza noastra frumoasa care este Valea Buduresei", se arata in scrisoarea trimisa redactiei.
De cealalta parte, primarul Radu-Olea Vasile sustine ca "nu exista padure fara uscaturi" si nu a facut nimeni presiuni asupra consilierilor sa voteze un anumit pret pentru concesionarea terenului minei de la Budureasa. "Mai mult, in acest an nu a avut loc nicio sedinta de Consiliu Local si nimeni nu a facut presiuni asupra consilierilor. Pretul de concesionare a terenului a fost stabilit la 1,5 euro/m2 fata de 0,5-0,7 cat era stabilit in trecut. In urma contractului de concesiune, in bugetul comunei vor intra aproximativ 15-16 miliarde de lei. De asemenea, au fost organizare adunari populare, prin care am instiintat oamenii de deschiderea minei. In prezent, am deschis procedurile de licitatie. Carnetele de sarcini pot fi depuse pana in 1-2 februarie, iar licitatia este stabilita pentru data de 3 februarie 2009" , a declarat primarul Radu-Olea Vasile. Satenii din Budureasa sustin ca toti cei din primarie sunt implicati in afacere, iar fostul primar Vasile Budau
si-ar fi amenajat o parte din casa pentru birouri, iar toate masurile cadastrale de la mina au fost facute prin societatea sa, pentru care a incasat bani frumosi. Insusi primarul comunei a recunoscut ca a avut intalniri cu managerii de la Petromservice, Liviu Luca si cu Gelu Maracinescu, coordonatorul de proiect de la mina Budureasa.
Drum de centura pentru exploatarea de la Budureasa
Deschiderea exploatarii de brucit de la Budureasa ar avea un impact foarte mare in zona. In contractul semnat cu Petromservice exista o clauza care specifica faptul ca firma se obliga sa creeze 150-200 de locuri de munca pentru satenii calificati si necalificati din zona. Dupa ce Petromservice a obtinut, de la Guvernul Tariceanu, pe 10 decembrie, dreptul de exploatare a minei de la Budureasa, afacerea incepe sa prinda contur. In prezent, nu se lucreaza la mina. Pana acum, s-au facut doar studii, cercetari si se incearca obtinerea tuturor avizelor. De asemenea, pentru a nu pune in pericol casele locuitorilor, reprezentantii primariei nu au aprobat societatii Petromservice sa transporte zacamantul prin localitate si nici sa-l prelucreze. Transportul brucitului si al calcarului va fi realizat pe un drum de centura care sa inconjure comuna.
Licenta de aur
Licenta de exploatare a celui mai mare zacamant de calcar si brucit din Europa existent la Budureasa a fost preluat de Petromservice de la firma bihoreana Geoasset, in mai 2007, contra sumei de 2,6 milioane de euro, printr-o adevarata inginerie financiara. Implicarea directa a omului de afaceri Sorin-Ovidiu Vantu nu a fost confirmata oficial, singura legatura fiind faptul ca magnatul roman a preluat Petromservice in septembrie 2005 prin intermediul off-shore-ului Elbahold Ltd. Achizitionarea licentei de exploatare de la Geoasset pare sa fie o mina de aur pentru Petromservice, tinand cont de faptul ca dreptul de a exploata este permis timp de 20 de ani, in fiecare an putandu-se exploata in jur de 16 milioane de tone. Valoarea zacamantului de la Budureasa, detinut oficial de Petromservice si neoficial controlat de Vantu, este de ordinul miliardelor de euro. Calcarul cu brucit de la Budureasa poate fi valorificat in forma in care este extras, cu circa 65 de euro pe tona, dar, daca este prelucrat din calcarul cu brucit, se poate obtine o larga paleta de produse indispensabile in mai multe ramuri industriale. Calcarul cu brucit prelucrat se foloseste la fabricarea cimentului refractar, a mortarului, a produselor de ceramica, a caramizilor, a placilor, a materialelor ceramice izolatoare, ca fondant in fabricarea fontei. Poate fi folosit ca adaos in producerea gresiei, faiantei, portelanurilor sau pentru sticlele de ambalaj. Din brucit se scoate un oxid de magneziu, cu o larga utilizare in industria farmaceutica, chimica, metalurgica, in industria hartiei, a materialelor refractare, chiar si in agricultura sau pentru epurarea apelor uzate. Astfel, magneziul obtinut in urma unui proces de prelucrare se foloseste la obtinerea de medicamente sau in industria cosmetica. Oxidul de magneziu cu o puritate mare, de peste 90%, se utilizeaza pentru producerea materialelor refractare, de inalta temperatura si rezistenta.
Povestea minei secrete
Povestea zacamantului de calcar cu brucit incepe pe vremea glorioasei Epoci de Aur a lui Nicolae Ceausescu. Prospectiunile pentru descoperirea zacamantului de calcar cu brucit au inceput in 1977. Atunci geologii care cautau uraniu la Budureasa au dat peste calcar cu brucit, un zacamant extrem de valoros. Timp de 10 ani au fost investiti peste 150 de milioane de lei pentru cercetare, fiind forati 15 km de galerii, santuri si foraje. Odata cu Revolutia din 1989, lucrarile aproape finalizate de la Budureasa s-au oprit. Din 1989 pana in 2003, mina a intrat in conservare, existand chiar propunerea de a fi inchisa. In 2003, mina de la Budureasa, Valea Mare, a fost scoasa la licitatie de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Zacamantul a fost concesionat, initial, pentru perioada 2003-2005, firmei Geoasset din Oradea si a fost preluat de Petromservice in mai 2007. Ramane de vazut daca exploatarea de la Budureasa va fi sau nu benefica pentru Bihor.Data adaugarii: Luni 19.01.2009
ALTE ARTICOLE DIN ACEASTA CATEGORIE
Municipalitatea va prelua in administrare de la episcopia romana-catolica parcul Palatului Baroc (Vineri 26.06.2009)
A invins sistemul (Vineri 26.06.2009)
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta (Vineri 26.06.2009)
(Vineri 12.06.2009)
Noul sef de la Protectia Copilului "vrea sa desfiinteze sindicatul" (Vineri 12.06.2009)
(Vineri 12.06.2009)
Picteaza cu ochii stinsi (Vineri 05.06.2009)
Saptamana mediului tau (Miercuri 03.06.2009)
Razii de amploare (Marti 02.06.2009)
Conducere noua la veterinari (Marti 02.06.2009)
Milioane de euro pentru apa si canalizare (Marti 02.06.2009)
(Marti 26.05.2009)
Cupa romano-maghiara la pescuit (Marti 26.05.2009)
(Marti 26.05.2009)
Programul rabla s-a rablagit (Marti 26.05.2009)
Pagini :  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10   Urmatoarea pagina 
Realitatea Romaneasca


© 2001 - 2018 Realitatea Bihoreana. Toate drepturile rezervate.contact


abonamente | redactia | termeni si conditii | confidentialitate | copyright | suport tehnic
Valid HTML 4.0 Transitional
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro