Actualitate: Crucea Caraimanului, pe Piatra Pietranilor (Realitatea bihoreana)

Realitatea bihoreana
Miercuri 18.07.2018
  Home
  Editorial
  Actualitate
  Economie
  Politica
  Sport
  Agenda
  Starea vremii
  Horoscop
  Arhiva
  Contact

  MEMBRI  
Cont
Parola
Inregistrare 
am uitat parola
Actualitate
A invins sistemul
A invins sistemul
Pentru cei mai multi oameni viata este si o sansa de a creste un suflet. Ce poate face insa un om obisnuit cand afla ca nou-nascutul sau sufera de o boala rara care duce la retard psihic? Ce poate face un parinte cand sistemul de sanatate nici macar nu ii da o sansa sa descopere la timp boala si ii condamna copilul inca de la nastere? Unii se dau... citeste
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Moda consilierilor personali i-a prins pe mai toti alesii din Bihor. Cu toate ca veniturile institutiilor bugetare sunt mai mici decat cele din 2008, edilii nu renunta la consilieri. Acelasi lucru este valabil si la prefecturi si consilii judetene.


Un singur ordin, cel putin doua interpretari. In timp ce presedintele Consiliului Judetean,... citeste
Actualitate
Crucea Caraimanului, pe Piatra Pietranilor
Crucea Caraimanului, pe Piatra Pietranilor
Autor : Daniel Man


Pe varful de piatra seaca al Pietranilor va fi ridicata o cruce metalica de 33 de metri. Aproximativ 300 de credinciosi au participat la slujba de sfintire a locului unde va fi ridicat monumentul, asemanator celebrei Cruci de pe Caraiman. Stanca impozanta care strajuieste malul Crisului Negru, cunoscuta ca Piatra Pietranilor, este incarcata de legenda. Unii cercetatori o identifica cu un sfinx daltuit de mana omului acum 12.000 de ani. Tot aici si-a asezat Mihai Viteazul tabara pe la 1600, in drumul sau spre Praga imparatului habsburg Rudolf al II-lea.
De Duminica Crucii varful masivului de piatra de la marginea comunei Pietrani s-a umplut de lume. Un sobor de 12 preoti ortodocsi a oficiat slujba de sfintire a locului unde va fi ridicata uriasa cruce metalica, ce va fi vizibila din 40 de sate ale Tarii Beiusului. La eveniment au participat si primarii comunelor din jur, mobilizati de membrii asociatiei culturale care a demarat proiectul.
Crucea este un monument dedicat eroilor de pe aceste meleaguri si va copia intr-o oarecare masura vestita Cruce de pe Caraiman, care a fost ridicata dupa Primul Razboi Mondial, exact in amintirea eroilor cazuti la datorie.
Initiativa ridicarii impozantului monument apartine Asociatiei culturale "Varf de piatra Seaca", in colaborare cu primaria Pocola si locuitorii satului Pietrani. Originar din Pietrani, episcopul Ioan Salagean este cel care a dorit ca aceasta cruce sa fie ridicata pe partea cea mai inalta a platoului. Inaltul ierarh a promis de altfel si sprijin la constructia monumentului.
"Baza crucii va fi reprezentata de o capela in forma de cub cu latura de opt metri, iar in imediata apropiere a monumentului se are in vedere construirea unui camin de batrani", spune preotul Teofil Bradea, presedintele Asociatiei Varf de Piatra Seaca.
"Din acest moment, varful de piatra al Pietranilor este un loc inchinat lui Dumnezeu. Am facut rugaciuni pentru binecuvantarea lui si speram ca aici se va inalta cat de curand o cruce. Crucea aceasta, ca semn al patimilor lui Hristos si al biruintei asupra pacatului, sa ne fie de folos noua celor de aproape, dar si celor de mai departe si tuturor care-si vor indrepta ochii spre ea", a spus preotul Dumitru Straca din parohia Pietrani.
Manifestandu-si speranta ca mare parte din lucrarile de constructie vor fi terminate pana pe 14 septembrie, de Inaltarea Sfintei Cruci, Ioan Mascas, primarul comunei Pocola, a lansat celor prezenti invitatia la o noua intalnire.
Evenimentul s-a terminat cu o mica agapa oferita de conducerea primariei.Data adaugarii: Luni 23.03.2009
ALTE ARTICOLE DIN ACEASTA CATEGORIE
(Miercuri 25.03.2009)
Politisti audiati de procurorii DNA Oradea (Miercuri 25.03.2009)
(Miercuri 25.03.2009)
Centura pe banii ministerului (Luni 23.03.2009)
Crucea Caraimanului, pe Piatra Pietranilor (Luni 23.03.2009)
S-au calcat in picioare pentru un loc de munca (Luni 23.03.2009)
Invazia zdrentarosilor (Luni 23.03.2009)
Bugetarii protesteaza (Luni 23.03.2009)
Toata lumea vrea la urgente (Luni 23.03.2009)
Concedieri iminente la CFR (Luni 23.03.2009)
(Vineri 20.03.2009)
Soferi panditi la trecerile de cale ferata (Vineri 20.03.2009)
Blaga si Berceanu, in Bihor (Vineri 20.03.2009)
(Vineri 20.03.2009)
Complex sportiv langa Arena "Antonio Alexe" (Vineri 20.03.2009)
Pagini :  Pagina precedenta  1  2  3  4  5  6  7  8  9   10   Urmatoarea pagina 
Realitatea Romaneasca


© 2001 - 2018 Realitatea Bihoreana. Toate drepturile rezervate.contact


abonamente | redactia | termeni si conditii | confidentialitate | copyright | suport tehnic
Valid HTML 4.0 Transitional
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro