Actualitate: (Realitatea bihoreana)

Realitatea bihoreana
Luni 16.07.2018
  Home
  Editorial
  Actualitate
  Economie
  Politica
  Sport
  Agenda
  Starea vremii
  Horoscop
  Arhiva
  Contact

  MEMBRI  
Cont
Parola
Inregistrare 
am uitat parola
Actualitate
A invins sistemul
A invins sistemul
Pentru cei mai multi oameni viata este si o sansa de a creste un suflet. Ce poate face insa un om obisnuit cand afla ca nou-nascutul sau sufera de o boala rara care duce la retard psihic? Ce poate face un parinte cand sistemul de sanatate nici macar nu ii da o sansa sa descopere la timp boala si ii condamna copilul inca de la nastere? Unii se dau... citeste
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Moda consilierilor personali i-a prins pe mai toti alesii din Bihor. Cu toate ca veniturile institutiilor bugetare sunt mai mici decat cele din 2008, edilii nu renunta la consilieri. Acelasi lucru este valabil si la prefecturi si consilii judetene.


Un singur ordin, cel putin doua interpretari. In timp ce presedintele Consiliului Judetean,... citeste
Actualitate

Autor : Alexandru Guias


Medicii de familie, reuniti in sedinta extraordinara, au decis, sambata, in unanimitate, sa nu semneze contractul-cadru pe 2009 intrucat acesta nu contine si propunerilor lor. Drept urmare, incepand de miercuri, pacientii vor trebui sa plateasca retetele compensate, consultatiile si analizele.
Medicii de familie si-au spus pasurile in cadrul Adunarii Generale Extraordinare comune a Societatii Nationale si a Patronatului National de profil. Printre nemultumirile medicilor de familie se numara obligatia acestora de a asigura si servicii de urgenta, schimbarea modului de prescriere a retetelor, precum si sanctiunile prevazute, unele considerate "aberante". Medicii sunt nemultumiti, spre exemplu, de faptul ca, daca acorda consultatie si tratament unui pacient care nu mai este asigurat, toate cheltuielile legate de medicatie si investigatii medicale vor trebui suportate de medicul care i le-a recomandat.
Medicii mai sunt nemultumiti si de reducerea drastica a procentelor alocate medicinii de familie din Fondul national unic de asigurari de sanatate. Aceasta masura ar duce la deficiente grave in acordarea asistentei medicale primare si la falimentarea mai multor cabinete. Alte nemultumiri sunt legate de faptul ca, potrivit contractului, "medicii de familie trebuie sa participe obligatoriu la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta". Acest lucru inseamna ca medicii de familie vor fi obligati sa faca garzi la centrele de permanenta in afara programului de lucru de la cabinet. Reprezentantii medicilor de familie considera ca prin aceasta masura sunt fortati sa asigure urgenta prespitaliceasca si consultatii de urgenta la domiciliu, activitati care se afla in afara curriculei medicului de familie si depasesc norma europeana de munca.
Alta masura de care medicii de familie nu vor sa auda este cea de penalizare a cabinetului care are medic angajat. Penalizarea ar urma sa se faca daca depaseste 23.000 de puncte anual. Medicii ar urma sa fie sanctionati dur pentru nerespectarea clauzelor contractuale, lasand loc abuzului si arbitrarului.
"Din pacate, finantarea asistentei medicale primare va scadea cu 40%, conform masurii luate de Ministerul Sanatatii, care va acorda in 2009 acestei specialitati 5,4% din bugetul alocat Ministerului. Procentaj cu care nu suntem de acord avand in vedere ca, fata de anul trecut, a scazut foarte mult, iar cabinetele medicale nu vor supravietui", ne-a declarat dr. Vajda Monica, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Bihor.
"Noul contract-cadru nu aduce nimic nou, ci doar schimbarea anumitor servicii, iar in urma calculelor facute de noi privind normele de aplicare a contractului, aceste prevederi nu ne sunt benefice. E adevarat, in aceste conditii nu dorim sa semnam contactul-cadrul cu Casa de Asigurari, lucru care ar duce din aprilie la obligarea pacientilor de a achita consultul si celelalte servicii decontate de Casa, in momentul in care se prezinta la medicul de familie", sustine dr. Vajda Monica. Ea a mai precizat ca medicii nu sunt impotriva efectuarii de garzi in cadrul centrelor de permanenta, insa in anumite conditii, care sa nu fie in contradictie cu curricula medicului.
Contractul-cadru este cel mai important document din sistemul de sanatate in care sunt stabilite, anual, conditiile contractarii cu furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale.
Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale in sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2009 intra in vigoare la 1 aprilie, data de la care spitalele vor fi obligate sa afiseze cheltuielile pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar medicii de familie sa lucreze in centrele de permanenta dupa program.
Principalele modificari si completari aduse contractului-cadru vizeaza ca, incepand cu 1 aprilie, prescrierea medicamentelor se va face sub forma denumirii comune internationale. Exceptie vor face cazurile justificate medical in fisa medicala a pacientului, situatie in care medicul va prescrie medicamentele necesare pe denumire comerciala, in concordanta cu diagnosticul.
In prezent, prescrierea medicamentelor se face numai sub forma denumirii comerciale.
In legatura cu nemultumirile medicilor ministrul Sanatatii, Ion Bazac, si-a spus punctul de vedere pe site-ul Ministerului.
"Ministerul Sanatatii a tinut cont de recomandarile si observatiile medicilor de familie in redactarea contractului-cadru, care contine principiile generale de desfasurare a activitatii de medicina primara. La elaborarea normelor metodologice ale contractului-cadru urmeaza a fi, de asemenea, consultati reprezentantii medicilor de familie. Refuzul medicilor de familie de a semna contractul-cadru de astazi e pripit si nefundamentat intrucat normele metodologice nu sunt inca finalizate. Normele metodologice stabilesc inclusiv modul in care urmeaza a fi desfasurat serviciul de permanenta, precum si plata acestuia", se arata in declaratia lui Ion Bazac.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca ii asteapta saptamana viitoare la discutii pe reprezentatii medicilor de familie, privind stabilirea normelor metodologice de implementare a contractului-cadru.Data adaugarii: Luni 30.03.2009
ALTE ARTICOLE DIN ACEASTA CATEGORIE
Sfori marca UDMR (Miercuri 01.04.2009)
Suplimente doar de ochii lumii (Miercuri 01.04.2009)
(Marti 31.03.2009)
Primaria circula cu masini inchiriate (Marti 31.03.2009)
Teatrul trece in administrarea Primariei (Marti 31.03.2009)
(Marti 31.03.2009)
(Marti 31.03.2009)
Scutiri de milioane de la plata taxelor si impozitelor locale (Marti 31.03.2009)
(Marti 31.03.2009)
Studentii, implicati in proiectele municipalitatii (Marti 31.03.2009)
Ultima zi de plata a taxelor cu bonificatie (Marti 31.03.2009)
Avalansa de amenzi pe sosele (Marti 31.03.2009)
Captura impresionanta de tigari in Bors (Marti 31.03.2009)
Legi periculoase (Luni 30.03.2009)
(Luni 30.03.2009)
Pagini :  Pagina precedenta  1  2  3  4  5  6   7  8  9  10   Urmatoarea pagina 
Realitatea Romaneasca


© 2001 - 2018 Realitatea Bihoreana. Toate drepturile rezervate.contact


abonamente | redactia | termeni si conditii | confidentialitate | copyright | suport tehnic
Valid HTML 4.0 Transitional
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro