Actualitate: Rectorul Universitatii din Oradea - Intre ciocan si nicovala (Realitatea bihoreana)

Realitatea bihoreana
Duminica 22.07.2018
  Home
  Editorial
  Actualitate
  Economie
  Politica
  Sport
  Agenda
  Starea vremii
  Horoscop
  Arhiva
  Contact

  MEMBRI  
Cont
Parola
Inregistrare 
am uitat parola
Actualitate
A invins sistemul
A invins sistemul
Pentru cei mai multi oameni viata este si o sansa de a creste un suflet. Ce poate face insa un om obisnuit cand afla ca nou-nascutul sau sufera de o boala rara care duce la retard psihic? Ce poate face un parinte cand sistemul de sanatate nici macar nu ii da o sansa sa descopere la timp boala si ii condamna copilul inca de la nastere? Unii se dau... citeste
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Moda consilierilor personali i-a prins pe mai toti alesii din Bihor. Cu toate ca veniturile institutiilor bugetare sunt mai mici decat cele din 2008, edilii nu renunta la consilieri. Acelasi lucru este valabil si la prefecturi si consilii judetene.


Un singur ordin, cel putin doua interpretari. In timp ce presedintele Consiliului Judetean,... citeste
Actualitate
Rectorul Universitatii din Oradea - Intre ciocan si nicovala
Autor : Bogdan Onita


Visul primarului Ilie Bolojan de a face un parc industrial in Oradea se transforma intr-un cosmar. Terenul pe care urmeaza sa fie amplasat a fost dat de Guvern la doi stapani diferiti. Deoarece pe teren se afla o statiune pomicola, el nu poate fi instrainat decat printr-o hotarare de Guvern. Si Guvernul si-a facut treaba, dand terenul atat Consiliului Local Oradea cat si Universitatii oradene! Drept urmare Universitatea a cerut in instanta anularea ordonantei de Guvern care da terenul municipalitatii oradene. Rectorul Antal spune ca se afla intr-o situatie ingrata: "daca cedez terenul statiunii municipalitatii, sunt acuzat ca nu apar interesele Universitatii, daca-l tin, nu las orasul sa se dezvolte".

Situatia juridica in care se gaseste Statiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicola Oradea (SDCP) este la fel de incalcita ca sistemul juridic romanesc. O cavalcada de Hotariri de Guvern, legi peste legi, ordonante peste ordonante, dau batai de cap atat juristilor cat si judecatorilor care se ocupa cu solutionare cazului. Pentru ca terenul respectiv face obiectul mai multor procese si cum procedurile sunt indelungate, viitorul parcului industrial este incert.
"Din 2004 si pana in prezent atat fosta cat si actuala conducere a Universitatii din Oradea si a Facultatii de Protectia Mediului au formulat cereri catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in vederea elaborarii unei hotarari de Guverne pentru a putea prelua Statiunea pomicola Oradea. Fara aceasta hotarare Universitatea nu o poate prelua", spune rectorul Cornel Antal.
Legea de baza ce reglementeaza situatia juridica a statiunilor de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol este Lega 45/2009 care abroga Legea 290/2002. In aceasta lege apar toate unitatile de cercetare si dezvoltare din domeniul agricol, care se reorganizeaza, unele prin absorbtie de catre universitatile de profil, in cazul Oradiei, prin Facultatea de Protectia Mediului. Art. 8 din Legea 290/2002 precizeaza ca universitatile vor putea prelua aceste statiuni pomicole sau agricole prin Hotarare de Guvern. Pana la emiterea ei statiunile isi pastreaza personalitatea juridica si nu pot fi administrate de universitati.
"In Monitorul Oficial al Romaniei, din 7 octombrie 2008, Guvernul a publicat o ordonanta de urgenta, OUG 105/2008, prin care suprafata de 121 de hectare trecea din administrarea Statiunii Pomicole in administrarea Consiliului Local Oradea, in vederea dezvoltarii unor proiecte de interes public (parc industrial). Mentionez ca la acea data statiunea nu avea personalitate juridica si nu apartinea Universitatii din Oradea. Universitatea din Oradea nu a fost instiintata despre intentia de elaborare a acestei ordonante nici de catre Ministerul Educatiei si nici de catre alte institutii. Nimeni nu a cerut acordul rectorului Universitatii din Oradea nici Senatului, deoarece statiunea nu era a Universitatii din Oradea. Despre aceasta Ordonanta am aflat din presa", a adaugat rectorul universitatii oradene.
Ulterior ordonantei care trece statiunea in posesia Consiliului Local Oradea a aparut si H.G. 1087/ 2008 prin care Statiunea Pomicola a fost preluata prin absorbtie de catre Universitatea din Oradea cu toate drepturile si obligatiile statiunii, inclusiv datoriile. "Suprafata totala a statiunii, precizata in H.G. este de 26 ha, cuprinzand terenuri si cladiri. In mod normal acest act normativ ar fi trebuit emis inca din anul 2004. Pe baza acestei hotariri, Universitatea a preluat statiunea printr-un protocol de predare primire semnat in 22 decembrie 2008. Terenul cu suprafata de 26 de hectare aflat aici in discutie este situat pe str. Bolintineanu inspre Spitalul Judetean", mentioneaza rectorul Cornel Antal.
Toata harababura juridica provocata chiar de la Guvern a ajuns in instanta. Imediat dupa aparitia ordonantei care da terenul Consiliului Local Oradea, Universitatea a cerut anulare ordonantei. Nici chiar dupa preluarea Statiunii de catre Universitate procesul nu s-a incheiat, cazul fiind pe rolul instantei.

Alte modificari la lege

In 30 martie 2009 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Legea 45/2009 care abroga Legea 290/2002 cu modificarile si completarile ulterioare. In noua lege, conform anexei 4, Universitatea din Oradea preia prin absorbtie Statiunea Pomicola cu suprafata de 60,71 ha si Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola Oradea de pe Calea Aradului cu suprafata de 53,2382 ha.
Si aceasta lege prevede la art. 8 ca preluarea statiunilor se face prin hotarire de guvern la propunerea Ministerului Educatiei. "Astazi, 8 aprilie 2009, am trimis la Ministerul Educatiei solicitarea de a propune doua hotariri de guvern pentru preluarea celor doua statiuni. Legea nu specifica unde sunt cele 60 de hectare si, in plus, pot fi preluate doar la aparitia unei Hotarari de Guvern", a completat Antal.
"De mentionat ca si in Legea 290/2002 si in noua Lege 45/2009 terenurile acestor statiuni nu pot fi instrainate decat prin lege si nu pot fi folosite decat pentru activitati de cercetare dezvoltare in domeniul agricol. Tin sa precizez ca nu ma opun dezvoltarii orasului si ca construirea parcului industrial este un lucru bun pentru municipiul Oradea. Oricum eu voi fi acuzat de-o parte sau de alta. Daca cedez terenul statiunii muncipalitatii, sunt acuzat ca nu apar interesele Universitatii, daca-l tin, nu las orasul sa se dezvolte" a conchis Cornel Antal.

Data adaugarii: Joi 09.04.2009
ALTE ARTICOLE DIN ACEASTA CATEGORIE
(Vineri 10.04.2009)
Consilierii au aprobat bugetul Oradiei (Vineri 10.04.2009)
"Procedura contraventionala", lansata la Oradea (Joi 09.04.2009)
Angajatii OTL acuzati de abuz (Joi 09.04.2009)
Rectorul Universitatii din Oradea - Intre ciocan si nicovala (Joi 09.04.2009)
(Miercuri 01.04.2009)
Sa pacaliti bine! (Miercuri 01.04.2009)
Proiect in sprijinul liceenilor oradeni (Miercuri 01.04.2009)
Centru istoric restaurat (Miercuri 01.04.2009)
Numarul cersetorilor, in scadere (Miercuri 01.04.2009)
Medicii au cazut la pace cu Bazac (Miercuri 01.04.2009)
Cazier de conduita pentru taximetristi (Miercuri 01.04.2009)
Raportari mai rare (Miercuri 01.04.2009)
Asistenta PHARE pentru investitiile CET (Miercuri 01.04.2009)
Miniparcul de langa Cetate, amanat (Miercuri 01.04.2009)
Pagini :  Pagina precedenta  1  2  3  4  5   6  7  8  9  10   Urmatoarea pagina 
Realitatea Romaneasca


© 2001 - 2018 Realitatea Bihoreana. Toate drepturile rezervate.contact


abonamente | redactia | termeni si conditii | confidentialitate | copyright | suport tehnic
Valid HTML 4.0 Transitional
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro