Actualitate: Parcare la usa blocului (Realitatea bihoreana)

Realitatea bihoreana
Duminica 22.07.2018
  Home
  Editorial
  Actualitate
  Economie
  Politica
  Sport
  Agenda
  Starea vremii
  Horoscop
  Arhiva
  Contact

  MEMBRI  
Cont
Parola
Inregistrare 
am uitat parola
Actualitate
A invins sistemul
A invins sistemul
Pentru cei mai multi oameni viata este si o sansa de a creste un suflet. Ce poate face insa un om obisnuit cand afla ca nou-nascutul sau sufera de o boala rara care duce la retard psihic? Ce poate face un parinte cand sistemul de sanatate nici macar nu ii da o sansa sa descopere la timp boala si ii condamna copilul inca de la nastere? Unii se dau... citeste
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Moda consilierilor personali i-a prins pe mai toti alesii din Bihor. Cu toate ca veniturile institutiilor bugetare sunt mai mici decat cele din 2008, edilii nu renunta la consilieri. Acelasi lucru este valabil si la prefecturi si consilii judetene.


Un singur ordin, cel putin doua interpretari. In timp ce presedintele Consiliului Judetean,... citeste
Actualitate
Parcare la usa blocului
Parcare la usa blocului
Autor : Loredana Ile


Criza locurilor de parcare este pe cale sa ia sfarsit in Oradea. Administratia locala vrea sa faca ordine in cartiere si in colaborare cu asociatiile de proprietari doreste sa amenajeze mii de locuri de parcare in zona blocurilor de locuinte.

Oradenii nu isi vor mai parca masinile unde apuca pe spatiile verzi, in noroi sau pur si simplu pe carosabil, blocand accesul celorlalti riverani. In viitorul apropiat in oras vor fi amenajate mii de locuri de parcare. Astfel, cu ajutorul unei firme din Cehia au fost deja cartografiate toate zonele dintre blocuri care urmeaza sa fie amenajate. Pentru a se putea realiza acest lucru administratia locala a purtat discutii cu asociatiile de proprietari si administratorii de utilitati. Primele locuri de parcare vor fi realizate pe strazile pe care au fost reabilitate retelele de apa, canalizare si termoficare. "In zonele de trafic intens vom avea parcari asfaltate, iar in zonele dintre blocuri vom amenaja grilaje inierbate astfel incat sa nu afectam spatiul verde existent", a explicat Bolojan. Noile locuri de stationare vor fi amplasate pe locul parcarilor ilegale situate pe zonele verzi, cele care sunt ingradite sau prin desfiintarea garajelor. Numai in zona Velenta in spatele complexului comercial, Primaria Oradea a trimis peste 70 de somatii proprietarilor de garaje sa le desfiinteze. "Oradenii care si-au achitat taxele pentru ocuparea domeniului public in avans vor fi despagubiti prin reducerea impozitului pe masini sau va fi redusa taxa perceputa pentru rezervarea locului de parcare", a declarat primarul Ilie Bolojan.
In municipiu au fost inventariate 18 zone care urmeaza sa intre intr-un amplu proces de amenajare. Modernizarea spatiilor dintre blocuri va fi realizata printr-un contract-cadru timp de trei ani. Valoarea investitiilor sunt estimate la 4,5 milioane de euro. Cele mai multe parcari de resedinta vor fi amenajate in zona centrala si in zona strazii Gradinarilor din Velenta in apropierea parcului Seleus. In aceasta zona vor fi realizate 341 de locuri de parcare. "De asemenea, pe strazile in Dragos-Voda, Splaiul Crisanei in apropierea Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul" si Casa de Cultura a Sindicatelor vor fi amenajate aproximativ 1.100 de spatii pentru stationarea autoturismelor", a declarat Mircea Ghitea, director executiv al Directiei Tehnice din cadrul Primariei Oradea. Lista locurilor propuse pentru amenajarea parcarilor de resedinta in Oradea mai cuprinde cartierul Nufarul la intersectia strazilor Ciheiului si Constantin Nottara, Spitalul Judetean, Cartierul Rogerius in zona cuprinsa intre strada Transilvaniei, bdul Stefan cel Mare si Strada Podului, zona Moldovei colt cu Transilvaniei, Strada Uzinelor langa blocul de nefamilisti, Strada Aluminei colt cu Tusnadului in zona blocurilor de garsoniere, precum si pe strada Cazaban, zona Colegiului Tehnic "Transilvania" si Aleea Calinului.

Parcari rezervate intre blocuri

Bataia pe locurile de parcare dintre cartierele de locuit va disparea, deoarece municipalitatea intentioneaza sa introduca parcarile rezervate. Locurile de stationare vor putea fi ocupate contra cost abia dupa ce zonele identificate si cartagrafiate vor fi amenajate si trasate. Primarul Ilie Bolojan vrea ca pana in vara acestui an sa fie efectuate primele amenajari, iar din 1 ianuarie 2010 sa fie introduse parcarile rezervate din curtile blocurilor. Taxele pentru parcarile rezervate vor fi stabilite in vara acestui an dupa ce se vor stabili taxele si impozitele locale.

Peste 150 de locuri in zona Bancpost

Amenajarile pentru prima parcare realizata prin parteneriat public-privat intre Primaria Oradea si SC Geoimobiliare vor incepe, in curand, pe strada Tudor Vladimirescu din spatele Bancpost. La licitatia care a avut loc luna trecuta au fost depuse trei oferte, iar castigatorul a fost ales in functie de oferta cea mai avantajoasa. Firma castigatoare a fost desemnata Drumuri Bihor, iar valoarea totala a investitiei este de 139. 960 de lei. "Contractul a fost semnat, iar incepand de saptamana viitoare va fi predat si amplasamentul. Firma are la dispozitie 14 zile pentru amenajarea celor 157 de locuri de stationare (asfaltarea terenului si marcare)", a declarat Carmen Chertes purtator de cuvant al Primariei Oradea. Conform contractului de asociere in participatiune incheiat intre Primarie si firma, amenajarea si administrarea parcarii revine in sarcina Consiliului Local prin Administratia Imobiliara Oradea. Parcarea va fi imprejmuita, dotata cu un parcometru, cu o cabina la poarta si cu o bariera cu cartela. Contractul dintre Primarie si SC Geoimobiliare are o valabilitate de doi ani, dar poate fi prelungit cu acordul celor doua parti. De asemenea, societatea comerciala va beneficia de scutire de la plata impozitelor si taxelor timp de 10 luni in anul 2009, pentru noua cladiri si 18 terenuri aflate in proprietate.


Caiete de sarcini simplificate

Administratia Bolojan vrea sa amenajeze locuri de parcare cu orice pret, indiferent daca demoleaza cladiri de patrimoniu sau spitale. Astfel, pentru a descongestiona traficul din centrul orasului, municipalitatea intentioneaza sa demoleze cantina sociala Primariei si sectia de boli infectioase din spatele Palatului de Justitie. Pe langa cele doua zone, vor mai fi amenajate parcari subterane si supraterane pe Strada Brasovului, unde o parte din curtea interioara a Spitalului Militar va fi cuprinsa in noua constructie, precum si in parcarea din Piata Independentei. Fiindca niciun investitor nu a dorit sa-si bage banii in parcarile din centrul orasului, Consiliul Local a simplificat caietele de sarcini. Astfel, in sedinta extraordinara de saptamana trecuta consilierii locali si-au dat acordul pentru modificarea caietelor de sarcini. Noile criterii prevad ca, in cazul in care pe terenul pe care urmeaza sa fie amenajate parcarile exista utilitati, acestea sa fie deviate pe cheltuiala Primariei. De asemenea, in ceea ce priveste asocierea, investitorul are obligatia de a ceda municipiului o cota-parte ofertata in licitatie, din veniturile realizate prin exploatarea parcarii. Aceasta suma va fi virata la bugetul local si nu poate fi mai mica decat suma minima oferita la licitatie. Pretul de operare a parcarii nu poate fi mai mare de 0,5 lei/ora. De asemenea investitorul care va dori sa intre in parteneriat public-privat cu Consiliul Local va trebui sa deschida un cont de garantii de buna executie la o banca comerciala din Romania. Valoarea garantiei trebuie sa fie de minimum 10% din valoarea investitiei precizata in studiul de fezabilitate. Ramane de vazut daca executivul local va reusi sa rezolve criza locurilor de parcare din Oradea.
Data adaugarii: Miercuri 15.04.2009
ALTE ARTICOLE DIN ACEASTA CATEGORIE
Fidelitate rasplatita (Vineri 17.04.2009)
Portareii bat la usa Protectiei Copilului (Vineri 17.04.2009)
(Miercuri 15.04.2009)
Municipalitatea face economii (Miercuri 15.04.2009)
Studentii oradeni isi cer drepturile (Miercuri 15.04.2009)
Familia Boc a incondeiat ouale liberalilor (Miercuri 15.04.2009)
Parcare la usa blocului (Miercuri 15.04.2009)
(Marti 14.04.2009)
Inselaciuni si scandaluri (Marti 14.04.2009)
Exprima-te prin fapte! Fii voluntar! (Marti 14.04.2009)
Grefierii, a treia oara la protest (Marti 14.04.2009)
Lucia Varga sare in ajutorul Elenei Udrea (Marti 14.04.2009)
(Marti 14.04.2009)
Grefierii au blocat actul de justitiei pentru a forta primirea sporurilor cuvenite (Vineri 10.04.2009)
Pagubiti de Bechtel, despagubiti de stat (Vineri 10.04.2009)
Pagini :  Pagina precedenta  1  2  3  4   5  6  7  8  9  10   Urmatoarea pagina 
Realitatea Romaneasca


© 2001 - 2018 Realitatea Bihoreana. Toate drepturile rezervate.contact


abonamente | redactia | termeni si conditii | confidentialitate | copyright | suport tehnic
Valid HTML 4.0 Transitional
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro