Actualitate: (Realitatea bihoreana)

Realitatea bihoreana
Luni 25.06.2018
  Home
  Editorial
  Actualitate
  Economie
  Politica
  Sport
  Agenda
  Starea vremii
  Horoscop
  Arhiva
  Contact

  MEMBRI  
Cont
Parola
Inregistrare 
am uitat parola
Actualitate
A invins sistemul
A invins sistemul
Pentru cei mai multi oameni viata este si o sansa de a creste un suflet. Ce poate face insa un om obisnuit cand afla ca nou-nascutul sau sufera de o boala rara care duce la retard psihic? Ce poate face un parinte cand sistemul de sanatate nici macar nu ii da o sansa sa descopere la timp boala si ii condamna copilul inca de la nastere? Unii se dau... citeste
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Moda consilierilor personali i-a prins pe mai toti alesii din Bihor. Cu toate ca veniturile institutiilor bugetare sunt mai mici decat cele din 2008, edilii nu renunta la consilieri. Acelasi lucru este valabil si la prefecturi si consilii judetene.


Un singur ordin, cel putin doua interpretari. In timp ce presedintele Consiliului Judetean,... citeste
Actualitate

Autor : Realitatea Bihoreana


In Romania, regulile privind plagiatul sunt ignorate in 71 la suta dintre universitati, la publicatiile in reviste cotate ISI suntem codasii UE, iar nepotismul sufoca 95 la suta dintre facultati. Majoritatea universitatilor de stat din Romania tolereaza plagiatul si nu au instrumente de control, iar performanta academica lasa mult de dorit. Coalitia pentru Universitati Curate a monitorizat integritatea a 42 de universitati de stat din totalul de 56, timp de un an, iar analiza a urmarit in general managementului financiar al acestora, transparenta si corectitudinea administrativa si corectitudinea academica, care viza plagiatul sau avansare pe merit a cadrelor didactice.

Primul top al integritatii universitatilor finantate din bani publici, alcatuit de Coalitia pentru Universitati Curate (CUC), arata ca situatia din facultatile romanesti este descurajatoare: nici o universitate nu a reusit sa obtina punctajul maxim acordat, de 5 stele, si doar 3 universitati au obtinut 4 stele. In schimb, sase universitati nu au obtinut nici macar o stea, "ceea ce presupune nereguli majore, scandaluri frecvente de coruptie, existenta nepotismului, a clanurilor de familie, a avansarilor nebazate pe merit. Acestea sunt facultati in care nimeni nu ar trebui sa-si doreasca sa studieze!", a spus Alina Mungiu-Pippidi, presedintele Societatii Academice Romane, membru al Coalitiei pentru Universitati Curate.
Universitatea din Oradea are o singura stea, la mustata de grupul universitatilor-dezastru.
Universitati de patru stele: Universitatile de Medicina si Farmacie din Targu Mures si "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. In schimb, sase universitati nu au obtinut nicio stea: Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu Jiu, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti, Universitatea "Eftimie Murgu" din Resita, Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti si Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.
In opinia autorilor raportului, performanta academica lasa mult de dorit, avand in vedere ca in 26 la suta din totalul de universitati monitorizate un conducator de doctorat are un numar mediu de peste doua articole ISI publicate, in 38 la suta - intre un articol si doua, iar in restul de 36 la suta, sub unu.

Concursuri cu dedicatie

In aproape toate facultatile exista un numar mare de familii universitare, iar in majoritatea acestora posturile scoase la concurs sunt "cu dedicatie"
Desi majoritatea universitatilor evaluate respecta toate prevederile legale privind organizarea cursurilor pentru ocuparea posturilor didactice - anuntarea lor in Monitorul Oficial, pe internet si in presa, cazurile cele mai frecvente sunt acelea in care la concurs se prezinta un singur candidat. Astfel, majoritatea posturilor par a fi "dedicate" unor persoane dinainte stabilite, aflandu-se totusi sub acoperire legala, potrivit raportului.
Coalitia pentru Universitati Curate mai arata ca promovarea pe anumite functii nu se face pe baza de merite. De exemplu, la nivel de conferentiar si profesor universitar exista o tendinta generala a invatamantului superior romanesc ca ocuparea acestor pozitii sa se realizeze numai prin promovare in interiorul universitatii, si nu prin cooptarea de noi cadre didactice.
Aceasta situatie reflecta faptul ca promovarea pe postul de profesor universitar continua sa fie considerata mai degraba ca o etapa implicita in cariera universitara si mai putin ca un proces competitiv de recunoastere a valorii profesionale de varf.
De asemenea, autorii raportului arata ca nepotismul ridica semne de intrebare cu privire la obiectivitatea promovarilor si a evaluarilor colegiale. Acolo unde unul dintre membrii familiei ocupa o functie de conducere, aceasta poate afecta negativ inclusiv distributia normelor didactice si, implicit, a veniturilor.

Topul integritatii universitatilor romanesti

01. Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures 4 stele
02. UMF "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca 4 stele
03. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi 4 stele
...
35. Universitatea din Oradea 1 stea
36. Universitatea din Craiova 1 stea
37. Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu Jiu zero stele
38. Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad zero stele
39. Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti zero stele
40. Universitatea "Eftimie Murgu" din Resita zero stele
41. UMF "Carol Davila" din Bucuresti zero stele
42. USAMV din Bucuresti zero stele

Cine e Coalitia pentru Universitati Curate?

Coalitia pentru Universitati Curate reuneste mai multe asociatii nonguvernamentale, reprezentanti ai studentilor, sindicatelor si societatii civile. Din randul acestora fac parte: Societatea Academica Romana, Alianta Nationala a Organizatilor Studentesti din Romania, Asociatia AdAstra, FAR, EduCer, Centrul Euroregional pentru Democratie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Colegiul Noua Europa, Federatia "Alma Mater", Grupul pentru Dialog Social, Grupul pentru Reforma Universitara, Societatea Romana de Stiinte Politice si Solidaritatea Universitara.
Data adaugarii: Miercuri 15.04.2009
ALTE ARTICOLE DIN ACEASTA CATEGORIE
Fidelitate rasplatita (Vineri 17.04.2009)
Portareii bat la usa Protectiei Copilului (Vineri 17.04.2009)
(Miercuri 15.04.2009)
Municipalitatea face economii (Miercuri 15.04.2009)
Studentii oradeni isi cer drepturile (Miercuri 15.04.2009)
Familia Boc a incondeiat ouale liberalilor (Miercuri 15.04.2009)
Parcare la usa blocului (Miercuri 15.04.2009)
(Marti 14.04.2009)
Inselaciuni si scandaluri (Marti 14.04.2009)
Exprima-te prin fapte! Fii voluntar! (Marti 14.04.2009)
Grefierii, a treia oara la protest (Marti 14.04.2009)
Lucia Varga sare in ajutorul Elenei Udrea (Marti 14.04.2009)
(Marti 14.04.2009)
Grefierii au blocat actul de justitiei pentru a forta primirea sporurilor cuvenite (Vineri 10.04.2009)
Pagubiti de Bechtel, despagubiti de stat (Vineri 10.04.2009)
Pagini :  Pagina precedenta  1  2  3  4   5  6  7  8  9  10   Urmatoarea pagina 
Realitatea Romaneasca


© 2001 - 2018 Realitatea Bihoreana. Toate drepturile rezervate.contact


abonamente | redactia | termeni si conditii | confidentialitate | copyright | suport tehnic
Valid HTML 4.0 Transitional
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro