Actualitate: Toate federatiile din invatamant au semnat acordul cu Ministerul Educatiei, teza la limba romana are loc azi (Realitatea bihoreana)

Realitatea bihoreana
Vineri 25.05.2018
  Home
  Editorial
  Actualitate
  Economie
  Politica
  Sport
  Agenda
  Starea vremii
  Horoscop
  Arhiva
  Contact

  MEMBRI  
Cont
Parola
Inregistrare 
am uitat parola
Actualitate
A invins sistemul
A invins sistemul
Pentru cei mai multi oameni viata este si o sansa de a creste un suflet. Ce poate face insa un om obisnuit cand afla ca nou-nascutul sau sufera de o boala rara care duce la retard psihic? Ce poate face un parinte cand sistemul de sanatate nici macar nu ii da o sansa sa descopere la timp boala si ii condamna copilul inca de la nastere? Unii se dau... citeste
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta
Moda consilierilor personali i-a prins pe mai toti alesii din Bihor. Cu toate ca veniturile institutiilor bugetare sunt mai mici decat cele din 2008, edilii nu renunta la consilieri. Acelasi lucru este valabil si la prefecturi si consilii judetene.


Un singur ordin, cel putin doua interpretari. In timp ce presedintele Consiliului Judetean,... citeste
Actualitate
Toate federatiile din invatamant au semnat acordul cu Ministerul Educatiei, teza la limba romana are loc azi
Toate federatiile din invatamant au semnat acordul cu Ministerul Educatiei, teza la limba romana are loc azi
Autor : Realitatea Bihoreana


Sindicatele au ajuns la o intelegere cu Ministerul Educatiei dupa tratative destul de tensionate. Acordul semnat ieri are zece puncte, cea mai multa atentie acordandu-se punctului unu din document referitor la resursele alocate Educatiei prin buget astfel incat sa fie asigurate veniturile salariale ale cadrelor didactice. Astazi este zi normala de scoala, elevii sustinand teza la Limba romana.

Ecaterina Andronescu a citit la finalul negocierilor, prevederile acordului semnat intre Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor si reprezentantii celor patru federatii sindicale din invatamant - FSLI, FEN, "Spiru Haret" si "Alma Mater".
Primul punct prevede ca resursele alocate Educatiei prin buget sa fie asigurate de Ministerul Finantelor Publice fara a afecta nivelul veniturilor salariale pe 2009.
Potrivit punctului doi din acord, in luna mai se va constitui, prin ordin al Ministrului Educatiei, comisia de monitorizare pentru evaluarea modului in care s-au realizat si se vor realizat cheltuielile privind investitiile in educatie.
Punctul trei se refera la definitivarea principiilor si a calendarului privind descentralizarea in conformitate cu o anexa din protocol care cuprinde un calendar ce esaloneaza etapele procesului de descentralizare in conformitate cu acordul cu Banca Mondiala, de a carei expertiza beneficiaza in desfasurarea procesului de descentralizare.
Andronescu a precizat ca vicepremierul Dan Nica a lansat o invitatie ca martea viitoare sa fie o intalnire la Ministerul Administratiei si Internelor, cu sindicalistii si reprezentantii asociatiilor primarilor de comune, de orase si a presedintilor de Consilii judetele.
"Daca acolo vom conveni modificari fata de aceste anexe, este un alt punct", a precizat ministrul Educatiei.
Al patrulea punct din acord prevede mentinerea titularizarii in sistemul national de invatamant si in viitoarele legi ale educatiei.
Un alt punct se refera la preluarea in corpul legii salarizarii unitare a sistemului bugetar a unui model european de ierarhiare a categoriilor bugetare. In acest sens, Ministerul Educatiei va sustine plasarea cadrelor didactice cat mai aproape de varful ierarhiei.
Totodata, proiectele si programele de cercetare aflate in derulare vor continua, prin alocarea corespunzatoare a creditelor bugetare si prin utilizarea creditelor de angajament.
Acordul mai prevede ca Ministerul Educatiei si partenerii sociali sa inceapa dezbaterile pe legile invatmantul pe data de 15 mai.
Punctul al optulea din acord prevede asigurarea finantarii pentru anul scolar 2008-2009 a numarului de beneficiari ai bursei "Bani de liceu".
In ultimele doua puncte ale acordului se arata ca sindicalistii suspenda greva anuntata, iar in cazul in care nu se vor respecta termenii din acest acord, isi rezerva dreptul de a relua actiunile de protest.
Ministrul de Finante Gheorghe Pogea a declarat tot ieri ca sumele necesare pentru veniturile salariale ale cadrelor didactice sunt garantate, iar Ministerul Finantelor se angajeaza sa asigure aceste resurse, astfel ca punctul unu din acordul cu sindicatele va fi respectat.
Ministrul a spus, la finalul negocierilor cu cele patru federatii din educatie, ca punctul unu din acord, care reprezenta grija profesorilor, a fost rezolvat, sumele necesare pentru asigurarea veniturile salariale fiind garantate.
Potrivit punctului unu din acord, resursele alocate Educatiei prin buget vor fi asigurate de Ministerul Finantelor Publice fara a afecta nivelul veniturilor salariale pe 2009.
"Ministerul de Finante se angajeaza sa asigure aceste resurse. Sunt bani, punctul unu din acord va fi respectat", a subliniat Pogea.
Ministrul Finantelor a mai spus ca nu se poate vorbi despre faptul ca au fost dati bani mai putini in teritoriu, adaugand ca informatiile care au ajuns acolo sunt "discutabile".
Pogea a insistat asupra faptul ca "ce a ajuns in teritoriu este discutabil", pentru ca tot timpul s-a sustinut ideea ca, pentru 2009, nu vor fi micsorate salariile si ca singurele discutii contradictorii au vizat sporurile.
Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, a declarat ca in urma discutiilor, conflictul de munca a fost suspendat atat timp cat se respecta toate prevederile acordului convenit cu Ministerul Educatiei.

Propune modelul german

"Legea salarizarii unice va aseza cadrele didactice acolo unde le este locul", a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, el adaugand ca sustine cresterea salariilor si a pensiilor mici.
Ministrul a adaugat ca, in Romania trebuie adoptat un model care nu poate fi contestat de nimeni, facand referire la cel german.

"Le-am spus ca trebuie adoptata grila germana. Nu vorbesc de valoarea salariilor ci de ierarhizarea lor. Modelul german este verificat si evitam astfel apararea intereselor celor care tin de anumite meserii. Salarizarea conform legislatiei germane este singura solutie reala pentru Romania. Daca nu vom face acest lucru si in 2030 vom discuta tot despre discrepante intre salarii", a declarat Nica.
Potrivit ministrului, "o salarizare europeana este singura solutie reala pentru Romania". "In Romania, daca sistemul nu functioneaza, trebuie schimbat si asta nu trebuie facut printr-o smecherie romaneasca. Daca nu se adopta un asemenea sistem, vom discuta apoi tot despre discrepante", a subliniat Nica.
Ministrul a precizat ca "nicaieri in lume nu castigi de la bugetul de stat de o suta de ori mai mult decat altii, cine vrea asta, sa mearga la privat".

Sindicatele, tot pe picior de greva

Liviu Pop a spus ca tezele vor fi date si ca nu se doreste sa se afecteze situatia elevilor. "Va fi respectat calendarul tezelor", a declarat Liviu Pop.
Potrivit acestuia, greva va fi suspendata - pentru ca sindicalistii nu au vrut sa o anuleze - , atat timp cat vor fi respectati termenii acordului. In caz contrar, vor fi reluate protestele, a declarat Pop.
Razvan Bobulescu, liderul "Alma Mater" a declarat, miercuri, ca a semnat acordul cu Ministerul Educatiei, precizand ca, punctul din document vizand reluarea protestelor in cazul nerespectarii acordului a fost introdus la propunerea lui.
Data adaugarii: Joi 07.05.2009
ALTE ARTICOLE DIN ACEASTA CATEGORIE
(Vineri 15.05.2009)
Litigiul financiar dintre sindicatul Pro AS si Protectia Copilului s-a mai potolit (Vineri 15.05.2009)
Screening de depistare a scoliozei la elevi (Vineri 15.05.2009)
Politist arestat pentru luare de mita (Vineri 15.05.2009)
Prichindeii in vizita la salvatori (Vineri 15.05.2009)
Groparii orasului, educati si la patru ace (Vineri 15.05.2009)
Toate drumurile de la Teatru duc la Roma (Luni 11.05.2009)
O noua prelevare de organe la Oradea (Luni 11.05.2009)
Cotele defalcate "umfla" bugetul local (Luni 11.05.2009)
Merka vrea reproducere asistata (Luni 11.05.2009)
Toate federatiile din invatamant au semnat acordul cu Ministerul Educatiei, teza la limba romana are loc azi (Joi 07.05.2009)
Sindicalistii sar la gatul lui Berceanu (Marti 05.05.2009)
Profesorii boicoteaza tezele unice (Marti 05.05.2009)
Bani pentru Teatrul de Vara (Marti 05.05.2009)
Tramvai Siemens la un pas de deraiere (Marti 05.05.2009)
Pagini :  Pagina precedenta  1   2  3  4  5  6  7  8  9  10   Urmatoarea pagina 
Realitatea Romaneasca


© 2001 - 2018 Realitatea Bihoreana. Toate drepturile rezervate.contact


abonamente | redactia | termeni si conditii | confidentialitate | copyright | suport tehnic
Valid HTML 4.0 Transitional
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro